Hur man skapar en trend

Det kan inte vara en tillfällighet...nej, det kan det helt enkelt inte vara.

Jag var och klippte mig tidigt i höstas...min frisör frågade då vad jag ville göra med min lugg och jag säger då helt oväntat (även för mig själv) att "den är ju ett aber!" berättar sedan detta för E och sedan börjar vi använda ordet väldigt ofta.
Och som vi alla vet så är det ju så att som vi pratar pratar förr eller senare alla andra också ;) så även om det var lite kinkigt och missnöjdhet i början så tog det inte lång tid innan folk började säga det helt av sig själva.
Denna utveckling har eskalerat under hösten och nu börjar vi nästan nå en så ihärdig användning av ordet att det skulle kunna klassas som utslitet...

Vad kan man då dra för slutsats av detta? jo att om man har ett speciellt ord man vill sprida från Kalmar i öster till Halmstad i söder med vissa avstickare söder-och norrut så ska man höra av sig till oss. Sen får vi ju förstås se om vi är på vårt ödmjuka humör och tar oss an uppgiften eller inte...

over and out

Det kom ett mail...

...från morfar! helt otippat.
Morfar är över 70 och skickar mail till mig! visserligen hade han nog fått hjälp av brodern, men ändå.

Mail är för övrigt klart underskattat i denna värld av sms, msn, skype och andra mystiska bokstavskombinationer. Älskar att få ett oväntat mail. Kan rädda en hel dag.

tack för att ni finns

kärlek

Höga krav från början

Jag får spasmer. Min lärare är så kass. Han har små spasmiska utfall att skratt vid de mest olämpliga tillfällen. När man pratar om rasism till exempel är det inte så käckt att skratta lite menande. Han är klart konstig. Och tydligen borde jag ha ägnat mitt jullov åt att hålla mig uppdaterad på internationella nyheter. För idag så fick vi i uppgift att skriva en artikel om utvecklingen och läget i mellanöstern. Jag kan inget om det! vet bara att det är oroligheter!
Fick en total låsning som inte direkt blev bättre av att jag såg alla andra sitta och skriva som galningar. Efter otroligt mycket ångest fick jag iallafall ihop något som med god vilja kanske eventuellt kan passera som godkänt. Men jag vill inte vara med på fredag när vi ska få feedback på eländet.

Gårdagens uppgift bestod i att välja ut fem händelser från det senaste nyhetsdygnet som vi ansåg viktiga. En rätt lätt uppgift egentligen. Men jag gjorde som jag brukar...dvs inte det jag borde. Så en halvtimme innan deadline hade jag våldsam panik över vad jag skulle välja.
Det är som att jag inte riktigt kan förmå mig att göra sakerna eller ta det på allvar. Fattar inte vad som är fel. Då kommer ju också tankar i stil med om det här verkligen är det jag ska hålla på med i ett halvår? Jag vill inte bli politisk reporter i Bryssel! kanske borde jag bara skita i det? inte vet jag.

Och ja. Precis som jag blev förvarnad om innan jag åkte så kommer ofta en period av hemlängtan. Tror den har börjat lite smått. Inte kul alls. Men inte heller så mycket att göra. Tyvärr. Ingen som vill komma och hälsa på snart?

over and out...


En vecka som dansk

Det känns som att jag varit typ en månad här. Ändå har det bara gått lite mer än en vecka. Men den veckan har också varit fylld med väldigt mycket saker.

Ett urval av allt som hänt följer här i punktform (tack för tipset Erika)
* Fått smaka på en klasskompis goda matlagning.
* Flera gemensamma middagar där jag insett hur svårt det är att förklara vissa svenska kulinariska begrepp på engelska.
* Varit på Ikea och i sann utlandssvensk anda varit mäkta stolt över det, plus införskaffat en falukorv. För övrigt har jag blivit väldigt patriotisk överhuvudtaget den senaste veckan.
* Fått gratis pizza och öl på skolan en kväll. Samt bakat chokladbollar och gjort ett bejublat framträdande med Små grodorna tillsammans med Johanna.
* Börjat skolan. Späckade dagar med mycket introduktion till olika saker samt börjat bekanta mig med bunkern (öknamnet på skolan). En väldigt intressant byggnad.
*Gjort en kass film om hur man bakar muffins med muffinsmix ihop med en klasskompis från Kanada.
* Dragit med brodern på lite uteliv i Århus. Han kan vara social om han vill ;)
* Haft besök av familjen
* Stiftat bekantskap med Olaia från Baskien som jag ska bo ihop med i ett halvår.

Tror det var det mesta...ja, mer eller mindre iallafall. Idag eller imorgon kommer även en uppdatering av fotodagboken...

over and out

Som en inrökt böckling

Det är konstigt hur snabbt man glömmer hur det var när man fick röka på krogen. Men det blev jag påmind om igår kan man säga. När jag kom hem luktade jag som om jag rullat mig i ett askfat, även om jag inte rökt en enda cigg. Irriterande.
Nåja. Vi var iallafall ute igår som sagt. Tjugo personer tryckte in sig på ett litet mysigt fik/bar vid namn Ris ras. Jag gjorde mitt bästa för att öva upp min förmåga i att kallprata och hjälpte en rysk tjej att förstå menyn, pratade om arbetslösheten i Sverige med en brasilianare och idiotförklarade det danska språket med en amerikan.

Dessutom fick jag en killes nummer. Att han är en 50 plus något man är ju en annan sak ;)

I fredags blev det den underbara blandningen av slovakisk sprit och te (nej, inte blandad Karin ;) ) hos Lucia. Mycket trevligt.

Va sa du att du sa sa du??

Danmark är landet där alla röker konstant och pratar väldigt konstigt. Det är precis så svårt att förstå det sk. språket som jag mindes. Men jag nickar och ler och hoppas att det är läge för det.
Århus är en stor stad. Idag har jag travat runt halva stan känns det som. Varje gång jag rundat ett gathörn är det fler affärer och restauranger som dyker upp. Det tar nog aldrig slut.
Insåg också idag att det inte är så lätt att hitta till en plats som ligger utanför kartan. Men det gick till slut och om några veckor får jag nog ett danskt personnummer i brevlådan. Mycket suspekt. Har även fått välja en "egen" läkare...ännu mer suspekt. Det tog ett tag innan jag fattade att det var en lista på läkare som damen på Folkeregistret visade mig.

Har även köpt en filt idag med förhoppning om att slippa frysa inatt igen. För det är verkligen inte varmt här. Min förvirring har idag gjort så att jag fått gratis lunch och lyckats välta en cykel framför näsan på ägaren. Mycket märkliga upplevelser.

Men innan jag landade här så hann jag ju faktiskt med Halmstad och Malmö också. Både städerna var mycket kärlek. I Halmstad blev det vattenpipa, god mat, film....dessutom fick jag äntligen uppleva både den berömde läkaren och den berömde läraren. Väldigt spännande, i egenskap av tredje statsmakten hade jag förstås lite synpunkter på vissa uttalanden.
I Malmö blev det reunion både med C och J. Mycket trevligt. Jag våldgästade J och njöt av hennes och M:s gästfrihet. Trots att vi la våra vackra huvuden i hop så kom vi ändå aldrig fram till svaret på frågan som fortfarande gäckar oss...

Tror det var allt just nu. Sitter i en öde lägenhet, O, kommer på måndag...borde ta mig i kragen och gå bort och presentera mig för min klasskompis för att bryta lite av min isolering. Ja, så får det bli.

Saknar er där hemma...

over and out

Sommar på fel kust

Well...so long....I´m off to Denmark....


och praktiken är *trumvirvel* fixad :)


over and out

Varför heter alla Henrik?

Henrik är ett aber. Ja, jag syftar på alla Henrik jag någonsin kännt, träffat, kommer känna och kommer träffa. Älskar att dra alla över en kam. Ibland önskar jag att jag hade fel, inte ofta, men det händer faktiskt. Men i min ickevetenskapliga undersökning som jag genomfört så är det så att alla som heter Henrik märkliga. De klampar in och dräller runt efter bästa förmåga för att sedan bara lämna allt i en enda röra. Men jag är inte bitter, eller kanske just det jag är??
Äh, deras förlust inte min...om någon har ett svar på varför alla verkar heta Henrik som lyckas ställa till det så kan man ju höra av sig...

Min nya kärlek är min Nikon D50...den är så vacker och så bra. Snart snart kommer det nog komma upp bilder på fotodagboken också!

En längre redogörelse för min semester i Halmstad och Malmö kommer kanske i helgen. Om någon är intresserad...

Imorgon vid den här tiden är jag förhoppningsvis i Danmark. Otroligt men sant :)
Jag är nervös men tror det kommer bli bra...

Håll tummarna för att praktiken löser sig imorgon

over and out.


Livet är grymt, kallt och öde

Livet är inte rättvist, inte någonstans. Varför händer såna här saker folk som redan lidit tillräckligt? Jag förstår inte, känner mig helt maktlös, men framför allt tänker jag på två vänner som aldrig kommer få samma tillvaro igen. Vad säger man?

Dagen när Per tog oss alla med storm

Nu är jag på väg. Men det var ju rent ut sagt ett j-vla aber att ta sig från rätt kust till fel. Herregud säger jag bara. Bokade det jag i min enfald trodde var den smidigaste vägen, men icke!
Det slutade med extremt omständigt bussåkande och två timmars extra restid. Jiiiha...varför blir det alltid så när jag ska åka tåg? (svara inte på det, det var en sk. retorisk fråga...)

Tydligen har de norska meterologerna döpt den pågående stormen till Per. Det är faktiskt humor, väldigt mycket humor dessutom. För den som vill veta mer kan man gå in på dn.se...

Blåser gör det ju onekligen...när vi åt frukost för en stund sedan såg vi det vi tror var en bit av taket blåsa förbi. Nu väntar vi bara på antingen en lyktstolpe eller en mindre tant med tillhörande rullator. Och den som lever får se.

Jag funderar på om ärlighet verkligen varar längst, kanske, kanske inte. Men det lär väl visa sig...

Vistelsen här på fel kust ser ut att bli precis lagom slö och overksam. Imorgon ska jag underhålla mig själv medan värdinnan är i skolan och hos doktorn. Antingen kommer jag trösshoppa massa saker eller gå vilse. Osäker på vilket som är att föredra.

Nu ska jag hitta på något annat kanske...

Ärlighet varar förhoppningsvis längst

Idag gjorde jag något jag borde ha gjort för längesedan. Oavsett hur det går nu så känns det otroligt bra att iallafall ha vågat göra något åt situationen.

Kan även berätta att jag gått in i 3000-talet nu genom att under en och samma dag skaffa handsfree till mobilen, köpa en digital systemkamera, köpa ett headset och ladda ner Skype. Det är inte ialla. Att jag sen inte gjorde det jag verkligen borde gjort är en helt annan sak.

Nu är det bara några få dagar innan det bär av. Det mentala motståndet mot att packa är stort. Framförallt mot att packa ner alla saker i mitt rum i källaren. Den enda fördelen är väl att rummet inte är så stort antar jag.

Nervös börjar jag också bli. Separationsångesten går i vågor kan man väl säga. Försöker intala mig själv att allt kommer gå bra och att det inte blir några som helst problem. Och innerst inne vet jag ju att det är sant. Och ett visst mått av nervositet är väl normalt kan jag tänka mig.

Ikväll blir det bio med J. Ska bli spännande att se om Göta Kanal 2 är lika kass som jag tror.... :)
Trevligt ska det bli iallafall....

Har även bestämt mig för att inte lägga tid och energi på en sammanfattning av året som gick, nöjer mig helt enkelt med att konstatera att det inte var ett av de bättre åren jag upplevt. Tyvärr.

Over and out

40 frågor jag stulit rakt av :)

Det är ju så otroligt inne att just nu summera 2006 och dra lärdomar av året. Egentligen borde jag väl göra något liknande...kanske kommer det kanske inte. I väntatn på det har jag stulit denna eminenta lista av Ängelmedhorn. Läs och njut....

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jag gjorde faktiskt saker i höstas som jag borde gjort för längesedan. Jag satte ner foten och sa till mig själv att vissa saker är det tid att döda nu. Gamla känslor kommer finns kvar men de ska inte ältas mer.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Hade jag ens några nyårslöften?

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej, annars verkar det vara den nya trenden just nu. Men det var flera som köpte hus däremot.
4. Dog någon som stod dig nära?
Nej, som tur är inte.
5. Vilka länder besökte du?
England och Danmark

6. Är det något du saknar år 2006 som du vill ha år 2007?
Harmoni. Inte lätt, men det går.

7. Vilket datum från år 2006 kommer du alltid minnas, och varför?
Nja...är dålig på datum...

8. Vad var din största framgång 2006?
Att ro iland ytterligare ett år på utbildningen utan några kompletteringar samt att lyckas styra upp ett antal veckor som redaktionschef på SmT. Ibland trodde vi inte att det skulle bli något, men vi lyckades alltid på något konstigt sätt fylla Nässjösidorna :)
9. Största misstaget?
Alla onödiga missförstånd.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nej, som tur är.

11. Bästa köpet?
Min i-pod!

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Bra fråga...tågbiljetter och fika tror jag.

13. Vad spenderade du mest tid på?
Ältning och datorn

14. Gjorde någonting dig riktigt ledsen?
Ja tyvärr. Att inse att man inte är värd lika mycket som man själv tror och att vissa tar sig friheten att behandla folk hur se vill.
15. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Underbara vänner, och resor till olika delar i landet.
16. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2006?
Svår fråga...lyssnade iallafall (som alltid) mycket på Lasse och Sophie.

17. Var du gladare eller mer ledsen i år jämfört med tidigare år?
2006 var ett klart mer deprimerande år än tidigare år.

18. Vad önskar du att du gjort mer?
Varit modigare, tänkt mer på mig själv.

19. Vad önskar du att du gjort mindre?
Brytt mig om folk som inte är värda energin.

20. Hur tillbringade du julen?
Med familj och släkt

21. Hur tillbringade du nyår?
Med massa vänner i en liten etta i Nässjö.

22. Blev du kär?
Förälskad iallafall.
23. Hur många one night stands?
Allt är ju relativt.
24. Favoritprogram på TV?
Tittar verkligen inte mycket på TV. Men det blir nog någon engelsk deckare.

25. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?
Hatet har mer övergått i besvikelse.

26. Bästa boken du läste i år?
Skam, Karin Alvtegen

27. Största musikaliska upptäckten?
Rickard Wolf, tack Erika ;)

28. Något du önskade dig och fick?
Ingen aning

29. Något du önskade dig men inte fick?
Ingen aning

30. Årets bästa film?
Tja...något var det säkert.
31. Vad gjorde du på din födelsedag 2006?
Jobbade och firade med släkten.

32. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja, mycket.

33. Hur skulle du beskriva din stil år 2006?
Besviken, ältande, ärlig, mer insiktsfull och trött.
34. Vad fick dig att må bra?
Vännerna, havet, musik....

35. Vilken kändis var du mest sugen på?
Jisses...ingen aning...

36. Vilken politisk debatt engagerade dig mest?
Feminism och jämställdhet

37. Vem saknade du?
Vissa utvalda personer. Ni vet vilka ni är.

38. De bästa nya människorna du träffade?
Henri x 2.... 
39. En värdefull läxa du lärt dig i år?
En den värderar inte vänskap lika högt som andra
Dubbelmoral är tydligen grejen
Även de starkaste vänskapsbanden kan få sina knutar
Ibland måste man släppa taget och inse att slaget är förlorat
Man ångrar bara det man inte gjorde
40. Citera en sångtext som summerar ditt år:
Vilka krav. Men det får nog bli Lars Winnerbäcks "Där elden falnar men fortfarande glöder" : det är lättare att hålla käften men svårare att säga som det är.....